VZDĚLÁVÁNÍ NEJMLADŠÍCH ANEB CESTA KE ZODPOVĚDNOSTI

16.07.2012 19:07

Koncem června jsme uspořádali první z řady vzdělávacích dní v útulku. Uvítali jsme na ní žáky ze základní školy Dr. Edvarda Beneše - Praha 9 Čakovice. Vzdělávání veřejnosti a zejména pak dětí a mládeže v oblasti ochrany zvířat, péče o psy a dobrovolnictví považujeme za klíčovou v cestě k odpovědnému přístupu ke zvířatům a k životu obecně. V novém školním roce budeme v této činnosti aktivně pokračovat a rozvíjet ji dále. 

Děti jsme provedli útulkem a seznámili je s pejsky, s jejich příběhy a povahami. Poté následovalo představení každodenního fungování útulku, včetně informací o rozdílech mězi městskými útulky a soukromými azyly a depozity. Děti se také dozvěděly, co dělat pri ztrátě či nálezu zvířete, co se považuje za týrání zvířat a jak postupovat při nahlášení. Dále jsme se zabývali tím, co si rozmyslet před pořízením psa (včetně krátké informace o komerčních možírnách), dále oblastmi správné péče o psa v jeho základních životních etapách (štěně, dospělý pes, senior), pokud jde o očkování, odčervování, správnou stravu, výchovu, pohyb, důležitost a kontroly reprodukce.

Zabývali jsme se také otázkami prevence chyb ve výchově psa a možnostech nápravy v případě problémového chování. 

Na závěr jsme se věnovali oblasti dobrovolnictví coby skvělému způsobu trávení volného času, při němž se lze nejen mnohé naučit, ale tak poznat spostu lidských i psích kamarádů a přispět dobré věci. 

Žáky návštěva útulku nadchla, měli spoustu zajímavých dotazů a odnesli si spoustu poznatků a zážitků. V přestávkách mezi "přednáškami" jsme stihli vyvenčit některé naše svěřence a pomazlit ty zbylé :). 

Vedení ZŠ tímto velmi děkujeme za možnost začít cestu k vzdělávání dětí a mládeže právě u nich a doufáme, že jejich žákům budeme moci předávat informace a poznatky i v budoucnu. Otázky, na které se žáci ptali a oblasti, které je nejvíce zajímaly, rozpracujeme pro další skupiny do většího detailu a použijeme v budoucnu také pro vývoj vzdělávacích materiálů.

 

Těšíme se na další "várku" :)